fbpx

БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА на всичи поръчки над 50 лева! ПОДАРЪК към всички поръчки над 100 лева!

Романът „Дом“ на Силвия Ръженкова е книга за силата на корените, които рано или късно ни дърпат към себе си, независимо по какви пътеки ни прекарва животът. Историята ни среща с Валерия – младо момиче, което наскоро е изгубило майка си и което не познава родът си, защото е държана настрана от тях.

Останала сама, тя взима решението да замине за малкото село, в което живеят роднините ѝ, да ги опознае и да се докосне до живота там. И го прави – заживява в автентичното, китно селце Българе, в сърцето на Родопите. Макар и израснала в града, Валерия започва да усеща все по-силна връзка с родното място на майка си и в нея постепенно се поражда чувство на принадлежност. Връзките, които непринудено изгражда с новите хора в живота си, са силни и дълбоки. Разкриват ѝ нелеки съдби, но също ѝ открехват вратата пред един напълно непознат до този момент свят. Свят на уют, топлина и споделеност. На сигурност, традиции и принципи, предавани от поколение на поколение.

Може би ще се запитате дали този поостарял и позабравен начин на живот, общуване и обмен между хората приляга на новия, модерен и бързоразвиващ се свят? Живи ли са още патриархалните семейни ценности и могат ли младите днес да ги следват? Отговорът е да – ако сърцето и душата ви го припознават и го копнеят.

Ако се чувствате като у дома си, значи сте на правилното място и вървите на правилния път. Тогава всички парченца от пъзела, наречен живот, постепенно започват да се подреждат. А веднъж намерили точното за вас място, неизменно срещате и любовта.

Точно това се случва и с Валерия. Боян е човекът, който изпълва със смисъл живота ѝ и го прави завършен. Книгата разглежда интимните отношения между двама души през призмата на верността и пълната отдаденост на човека, с когото сливаме пътя си. Ценности, които не губят силата си, независимо от начина на живот, който избираме да водим.

С романа „Дом“ се прибираме в онова вкъщи, пазещо традициите на поколенията. Книгата ни връща към живота в българското село и ценностите, приети от общността и предавани от нашите баби и дядовци. „Дом“ обръща внимание на уважението към семейството, брака, родителството и себе си като личност, която следва пътя си.

Уют и топлина ли ще срещнете вие в този „Дом“, или пък ще се изправите пред предизвикателства и дилеми? Разберете сами!