fbpx

БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА на всичи поръчки над 50 лева! ПОДАРЪК към всички поръчки над 100 лева!

Изданието включва 9 нови комикса от автори ветерани, редом до млади артисти, с идеята да възроди култовото списание от нашето детство. 

Дъга“ се завръща с нова надежда за комикс културата в България и нов формат от артисти, готови да поемат щафетата. „Дъга“ ще започне своя нов живот на 6 декември, по време на Софийския международен панаир на книгата в Националния дворец на културата от 19:00 часа. Ще приеме формата на антология от съвременни български комикси, почти 20 години след последното си издание. 

Емблематичното издание и име „Дъга“ ще се стопанисват от гражданско сдружение „Комикс Манифактура“, а пък Том 1 се издава от партньорите на сдружението – издателство „Потайниче”.  

Комикс манифактура”, от своя страна, има за цел да опазва миналото ни комикс наследство и да предаде щафетата на новите поколения. 

Том 1 беше изготвен от Андрей Андров, редактор и координатор на проекта, Джулиано Димитров, визуален редактор, Денис Българанов, редактор и коректор, и Стефан Митов, графичен дизайнер. 

Изданието ще е достъпно на панаира, както и в книжарската мрежа в страната. За най-нетърпеливите предпродажбите са вече отворени.

В това издание…

В този първи том читателите могат да открият 9 комикса, някои рисувани от ветерани в сферата, а други – от свежи новобранци. 8 са праволинейни, докато деветият е комикс игра тип „избери сам своето приключение“. 

Изданието включва комикса „Бонзай“ от автора на „Бион“, Даниел Атанасов – Сатанасов. „Бонзай“ разказва предисторията на Гентацу и как е станал малък грубиян.

Между страниците на Том 1 ще откриете и две неиздавани в България досега истории от сръбската поредица „Вековници“ на Марко Стоянович, с художник Иван Беров. Също така, комиксът „Русалии“ от Мая Бочева. 

Останалите комикси са от дебютиращи автори и колективи и включват:

  • Пирамидата“ – сценарий – сценарий Андрей Андров, илюстрации – Джулиано Димитров; 

  • Разни Фантасмагории“ – сценарий – Мартин Черногорски, илюстрации – Маргарита Стефанова;

  • Без титла“ – автор – Калоян Томов;

  • Прокълнатият Сапфир“ – сценарий – Емануела Кръстева, илюстрации – Антонио Стефанов;

  • Лехаш“ – автор и молив – Лорд (легално погледнато) Лъчезар Стоянов, колориране – Калоян Томов.

 

Как стигнахме до тук?

Андрей Андров, Председател на сдружение „Комикс Манифактура“: 

Идеята за възраждане на емблематичното списание се зароди с въпроса „Няма ли да е яко да видя нов брой на „Дъга“? Мухата ни пусна нашият приятел Симеон Захариев. Това ни запали и постепенно започнахме да откриваме топлата вода за това как се прави „Дъга“. Две години и една пандемия по-късно, най-накрая можем да му се порадваме. 

По пътя имахме честта и удоволствието да се запознаем с хора, които ни подкрепиха, като Христо Пацов от издателство „Потайниче“, без когото нямаше да се справим. 

Срещнахме и творци от всяко минало поколение на списанието, които ни дадоха толкова много знание, опит и подкрепа. За това сме им вечно признателни. С тях се появиха и свежите ни таланти, които работиха неуморно, за да създадат истории и да захранят новото поколение на комикси в България. 

Христо Пацов, издателство „Потайниче“: 

Изключително съм радостен да участвам в продължението на легендарното списание „Дъга“ от моето детство. С огромен ентусиазъм и отговорност поемам неговото издаване. 

Българските комикси заслужават по-голямо присъствие на книжния пазар и се надявам с това издание да допринесем за тяхната популярност. Благодарен съм на отдадените на идеята колеги от „Комикс Манифактура“, които успяха да осъществят този нелек проект! 

Какво е „Комикс Манифактура”?

Като сдружение „Комикс Манифактура“ от своя страна си е поставило за цел да не приватизира българската комикс история, а напротив, да я държи отворена за цялата общност. Освен с издаването на комикси, то има за цел да запази историята на българските комикси. 

Също така има и законова рамка, която позволява управители и членове да се сменят по демократичен път. Това го превръща във факла, която можем да предадем нататък. Вратите на сдружението ще бъдат отворени за автори, художници и фенове, които искат да участват в нашата споделена комикс история и нейното бъдеще. Същото важи и за страниците на „Дъга“.