fbpx

БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА на всичи поръчки над 50 лева! ПОДАРЪК към всички поръчки над 100 лева!

„Йони и вълшебните думи“ на Екатерина Тьокова е интерактивна познавателна книга за деца, която служи за въведение в най-ключовите жестове на езика на глухите. В нея малките читатели ще се запознаят с героя Йони, който чрез описателни илюстрации и интерактивни елементи ще им разкрие лесен начин за възприемане и запомняне на над 20 думи от жестовия език.

Как „Йони и вълшебните думи“ научава малчуганите бързо и лесно на жестовия език

Едно от най-големите предимства на „Йони и вълшебните думи“ са интерактивните елементи – всяка дума в книгата е придружена от QR код, който отвежда до кратък видеоклип.

В него Росица Караджова – глух лектор, глух консултант по БЖЕ и глух преводач демонстрира всеки жест, предлагайки още един способ за лесното възприемане на езика.

Йони и вълшебните думи“ също включва илюстрации нарисувани от Веселин Цонев и Теодора Николова (Тоша Арт), както и подробни описания, които ще помогнат на децата да използват жестовете в правилните моменти и да вникнат по-дълбоко в значението им. Разгледайте малка част от основните думи, които Йони ще представи на малчуганите:

  • Здравей
  • Съжалявам
  • Обичам
  • Моля
  • Доверие
  • Благодаря
  • Дар

 

Авторката Екатерина Тьокова е родена и живее в Асеновград. Завършила е „Екранни изкуства“, а по професия е видеомонтажист. Занимава се с различни хобита, като музика, книги, филми и фотография, които ѝ носят вдъхновение. Ето какво казва тя за книгата си „Йони и вълшебните думи“:

Целта на тази книга е да вълнува, вдъхновява и обогатява душите на малките читатели. Чрез нея се стремя да преподам важни уроци за приятелство, смелост и доброта. Желанието ми е да събудя в децата вътрешния им свят на въображение и красота. Чрез вълшебните думи и жестовия език, аз се стремя да ги насърча да изследват различни начини на комуникация и да ги науча как да създадат свят, в който всеки се чувства приет и ценен. Имам близка приятелка, чието дете е глухо, и то е голяма част от моята мотивация. Това дете ме вдъхновява с всяка своя усмивка и безкрайната си доброта, която непрестанно излъчва. Децата са нашето бъдеще, за което сме отговорни само ние. Те са източник на вдъхновение и надежда. В тях виждам светлина и възможности за промяна, които ни карат да стремим към по-добро утре.

Какво е жестовия език?

Езикът на жестовете е основен метод за комуникация, който преодолява ограниченията между чуващите и глухите. Това не е просто инструмент за предаване на информация, а средство за изразяване на идеи, емоции и мисли, чрез жестове и движения на ръцете. Значението на езика на жестовете се простира далеч отвъд улеснение в комуникацията; той служи като метод за приобщаване и достъпност за хора с увреден слух.

Независимо дали четете „Йони и вълшебните думи“ на глас в класна стая или я използвате у дома със семейството си, книгата е ценен ресурс за разкриване на света на жестовете. Тя е чудесен метод да насърчите детето си към по-добро разбиране на общността на глухите.

Къде можем да намерим „Йони и вълшебните думи“

Освен тук, на сайта на издателство „Потайниче“, книгата е разпространена и в търговската мрежа. Потърсете я в книжарниците около вас, а от 24 май и на Софийския Пролетен панаир на книгата.

Ако искате да останете информирани за бъдещи заглавия на издателството, може да ни последвате в социалните мрежи TikTok, Facebook и Instagram.

 


Книгата „Йони и вълшебните думи“ и материалите към нея са реализирани в партньорство с Младежката организация на Съюза на глухите в България.

Проектът се реализира с подкрепата на СП „Култура“, Направление „Културно-образователни проекти, активни публики“ 2024.