fbpx

БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА на всичи поръчки над 50 лева! ПОДАРЪК към всички поръчки над 100 лева!

Савана, Донка, Алекса и Елисавета са специални момичета – всяка от тях е жертва на някакво престъпление. И четирите все още са деца. И то деца жертви. Те попадат под закрилата на закона в провинциалната къща на полковник Мария Грънчарова – бивш шеф на детския отдел в МВР. Домът ѝ се превръща в тяхно убежище, а историите им събуждат отдавна забравено разследване на Грънчарова, от което се отказва след почти смъртоносен побой, сложил край на кариерата ѝ.

Преди години полковник Мария Грънчарова разследва изчезвания на 237 деца, сред които е и нейното собствено. Изтупвайки от праха някогашната си работа, тя постепенно разбира, че гостенките ѝ са много по-свързани със случая на живота ѝ, отколкото е подозирала при първата им среща.

Едната – дъщеря на богати хора, другата – на цигани, циркови артисти, третата – изгубено дете, четвъртата – провинциално момиче с лоши родители. Каква всъщност е връзката между тях?

“Пансионът на Мария Г.” е завладяващ криминален роман, а историята по създаването на книгата е не по-малко интересна. Тя е дело на група младежи – Александра Тодорова, Антония Любенова, Ива Иванова, Кристина Иванова, Михаела Стоянова и Цветомир Петров, които преди няколко години, докато още са ученици, основават „Клуб на любителите на кафе и дебели книги“. При срещите си те говорят за любими книги и споделят авторски текстове в компанията на техния ментор – писателката Ели Лозанова.

„Съвсем случайно се събрахме в тази група. Известно време обсъждахме кой какво е прочел, написал и спонтанно се роди идеята да създадем нещо заедно. Всеки си измисли история и конкретен образ и понеже бяха много различни типажи, решихме де ги съберем на едно място”, споделя Ели Лозанова в ефира на БНР.

И допълва: „Докато пишехме романа, децата се учеха на много неща и разбраха, че книга се пише с много четене”.

Книга, събираща историите на толкова много автори, е рядкост в художествената литература, както у нас, така и в световен мащаб. “Пансионът на Мария Г.” е роман, изпълнен с напрежение и обрати, като в същото време засяга важни за обществото ни теми – зависимост, насилие, дискриминация, злоупотреба с власт и влияние. И си струва всяка прочетена страница.