fbpx

БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА на всичи поръчки над 50 лева! ПОДАРЪК към всички поръчки над 100 лева!

Котките са любими домашни любимци на милиони хора по света. Те са не само забавни и очарователни, но и имат редица ползи за здравето и благосъстоянието на човека.

Календар Нели Канели 2024

Лечебни свойства на котките

Котките имат редица лечебни свойства, които могат да бъдат от полза за човека. Те включват:

  • Намаляване на стреса и тревожността: Котките са естествени успокоители. Те могат да помогнат за намаляване на стреса и тревожността, като предоставят усещане за сигурност и комфорт.
  • Подобрене на настроението: Котките могат да помогнат за подобряване на настроението, като насърчават социалното взаимодействие и освобождават ендорфини, които повишават настроението.
  • Подобряване на съня: Котките могат да помогнат за подобряване на съня, като осигуряват компания и усещане за сигурност.
  • Подобряване на кръвообращението: Котките могат да помогнат за подобряване на кръвообращението, като се разтриват по кожата.
  • Подобряване на имунната система: Котките могат да помогнат за подобряване на имунната система, като излагат хората на различни бактерии и вируси.

Ползи за човека

Котките могат да бъдат от полза за човека по редица начини, включително:

  • Намаляване на риска от сърдечни заболявания: Изследванията показват, че хората, които притежават котки, имат по-нисък риск от сърдечни заболявания.
  • Намаляване на риска от астма: Изследванията показват, че децата, които израстват с котки, имат по-нисък риск от развитие на астма.
  • Намаляване на риска от алергии: Изследванията показват, че хората, които притежават котки, имат по-нисък риск от развитие на алергии.
  • Подобряване на социалното взаимодействие: Котките могат да помогнат за подобряване на социалното взаимодействие, като насърчават хората да се свързват с други хора.
  • Намаляване на чувството за самота: Котките могат да помогнат за намаляване на чувството за самота, като предоставят компания и усещане за сигурност.

Календар Нели Канели 2024

Котешки календар от Нели Калени

Нели Калени е българска художничка, която е автор на страхотния „Котешки календар“ за 2024 година. Календарът е разделен на 12 месеца, като всеки месец представя магическа рисунка на красива котка и послание към нея.

Заключение

Котките са не само забавни и очарователни домашни любимци, но и имат редица ползи за здравето и благосъстоянието на човека. Ако имате коте, не забравяйте да се възползвате от неговите лечебни свойства.