fbpx

БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА на всичи поръчки над 50 лева! ПОДАРЪК към всички поръчки над 100 лева!

Когато държите и четете книга, вие не само поглъщате думите и значението, но и подсъзнателно помните физическото местоположение на думите. Независимо дали даден абзац е в началото или края на книгата,  от лявата или дясната страна, в горната или долната част на страницата, вие го помните.

Физическа ориентация

Тази памет за физическа ориентация е важен аспект от човешката еволюция и множество участъци от мозъка са посветени на нея (във фронталния, темпоралния и париеталния дял). За да опознаем територията, която обитаваме и да избегнем изгубването в палеолитните времена, тези визуални и пространствени улики са били (и все още са) необходими за нашето оцеляване. Помислете за пътуването си до работа. Без съмнение разчитате повече на определени обекти, отколкото на имена на улици, а докато шофирате по пътя, научавате местоположението на нови и повтарящи се опасности, като например дупки. Това комбинирано вербално и пространствено запаметяване е причината, която прави четенето на истинска печатна книга по-добро изживяване.

Помислете си, най-използвани ви книги и учебници вече са се износили, нали? Въпреки че купуването на лъскава нова книга е вълнуващо за запалените читатели, една от характеристиките на истинските книги е, че показват възрастта си. Добре използваните книги носят този човешки белег, който цифровите медии не могат да предадат.

хартиена книга предимства

Усещане за напредък

Когато четете дълга хартиена книга, вие съзнателно или подсъзнателно проследявате напредъка си, като усещате съотношението на прочетените страници към тези, които тепърва ще бъдат прочетени. Това тактилно усещане за напредък е аналогова оценка и е по-естествено от цифров номер на страница. Ако действието в една електронна книга се влачи в средните глави, колко често сте затваряли файла и не сте го отваряли никога повече? Освен ако темата не е наистина завладяваща, е по-трудно да завършим цяла електронна книга.

Автомобилната индустрия е доказала, че интериорните текстури влияят значително върху решението за закупуване и притежаване на кола. Хората предпочитат контакт с топли материали, а не със студена твърда пластмаса и стъкло. Държането на книга е приятно изживяване, докато някои хора изпитват напрежение в китката и шията, когато се взират в електронни устройства цял ден.

Хората са аналогови и предпочитат аналогова информация. Въпреки че харесваме нашите телевизори с висока разделителна способност, това е само защото се нуждаем от нея, за да симулираме аналогова реалност. Ние искаме да виждаме обекти, а не пиксели. Четенето на истинска книга ни дава аналоговия опит, който нашите мозъци са еволюирали да обработват.